VÁLTOZÁS AZ M LAPOK KITÖLTÉSÉNÉL:

Az Értékesítés tételes és korrekciós listán 2018. július 1. után akkor kell adatot szolgáltatni, ha a számla kiállítása a fenti nap előtt történt, de a teljesítés időpontja július 1. utáni. Ezek a számlák ugyanis még nem kerültek be a NAV online adatszolgáltatásba.

 2018, július 26. naptól hatályát vesztette az ÁFA tv. 10.sz. mellékletének 2. pontja. Ennek értelmében az ÁFA bevallás A lapján a 01-05 lapon a 107. sor nem tartalmaz adatot (értékhatár alatti beszerzések összevont adata), ill. az M lapokon sem kell szerepeltetni adatot a 06. soron.

A belföldi összesítő jelentés (ÁFA bevallás M lapja) 2013. januártól része a mindenkori ÁFA bevallásnak, előbb 2.000.000 Ft, majd 1.000.000 Ft-os értékhatárral. Ez az összeg 2018. július 1-től 100.000 Ft-ra módosul, ezért az eddigi szűk felhasználói körön kívül gyakorlatilag majd minden partnerünket érinti.

Jelen tájékoztató az adatrögzítéshez kíván segítséget adni annak érdekében, hogy a lekért listák korrektül működjenek.

Természetesen feltételezzük, hogy felhasználóink az ÁFA bevallás kitöltési útmutató vonatkozó részét is tanulmányozzák, ismerik.

A sikeres adatszolgáltatás több figyelmet és időt igényel, kérjük az alábbiakban leírtakat figyelembe venni az adatrögzítésnél. illetve a hibák keresésénél. (Tájékoztatónk nem tartalmazza a vevői oldalt, az ehhez kapcsolódó legfontosabb információk honlapunkon az Online számla híreinknél megtalálhatók.)

 A 6.21-es programverziótól kezdve külön menüpontba került a 2018. 06.30-ig, illetve a 2018. július 1-től érvényes belföldi összesítő jelentés, a Főkönyv/Kivonatok/Forgalmi Adó listák menüponton belül.

ADÓSZÁMOK RÖGZÍTÉSE

Adószámok hiányában a program pontatlan listát készít. Ezért javasoljuk:

  • Meglévő szállítók adószámának pótlását illetve ellenőrzését. Helyes beviteli formátuma kötőjelekkel tagolt.
  • Új szállító esetén szintén rögzíteni kell az adószámot.
  • Célszerű ellenőrizni a főkönyvi-számla partner kapcsolatot, partnerek duplázódását, triplázódását meg kell szüntetni a partnertörzsben. Tapasztaltunk olyan duplázódást is, ahol a partnernek volt adószáma, nem tartozott hozzá főkönyvi számlaszám, majd ugyanez a partner szerepelt adószám nélkül is a törzsben, a főkönyvi számlaszámot ehhez kapcsolták.
  • Pénztár naplón, Bizonylatos pénztár modulban az adószám mezőben F12 billentyűvel kereshetünk meglévő partnerek között (feltétel, hogy Szállító vagy Mindkettő legyen a partner típusa). Partnertörzsben adószámra is lehet szűrni.
  • Adószám mezőben az első számjegyek beírása után F12 billentyűvel tudunk válogatni az azonos kezdetű adószámok között.
  • Ha pénztári tételnél nem tudjuk kiválasztani az előbb ismertetett módon a partnert, javasoljuk ebben az esetben az adószám rögzítését. Azonos adószámra vonatkozó tételeket a megjelölt ÁFA időszakban a program listázza. A kiválasztott bármely bizonylatszám alapján pótolni lehet a partnertörzsben a szállító nevét, ezt követően már helyes lesz a lista.
  • Amennyiben a tételben volt partnerkód (szállító főkönyvi számlához rögzítettünk partnert), de az adószám hiányzik, ezt pótolni kell a partnertörzsben. Utána a Szerviz/Egyebek/Adószám pótlás futtatása pótolni fogja a tételben az adószámot, így a belföldi összesítő jelentés már partnernévvel és adószámmal fogja hozni az érintett szállítói számlát.
  • Ha a rögzített tételben nincs partnerkód, pótolni kell a partnertörzsben, illetve be kell állítani a főkönyvi számlaszám (ha szállító) és partner kapcsolatot. Utána a Szerviz/Egyebek/Partnerkód szerviz/Partnerkód pótlás, majd ezt követően az Adószám pótlás futtatása beteszi a már rögzített tételekbe a hiányzó adatokat.

 

ADATRÖGZÍTÉS

Könyvelés szállító számlákon

2013-ban közzétett ismertetőnkben (DimSQL változások 2013.) már szerepelt a vevő és szállító számlákon történő helyes könyvelés ismertetése, az utóbbira ismét felhívjuk a figyelmet:

 

Tartozik                                                         Szállítók                                                   Követel

Kiegyenlítések könyvelései: Kötelezettségek könyvelései:
− Szállítók átutalása, készpénzes kifizetése − Bejövő számlák könyvelése
− Kompenzálás − Helyesbítő számlák könyvelése
− Túlfizetések visszautalása − Érvénytelenítő számlák könyvelése
− Kötelezettségek kivezetése − stb.
− stb.  

 

FONTOS: DimSQL 6.21-es programverziójától a 2018.07.01-től érvényes Belföldi összesítő jelentés listába, a csak azok a tételek kerülnek be, melyekben a mögöttes bizonylatszám kitöltött!

A már korábban rögzített főkönyvi tételeknél – a Főkönyv/Beállítások/ Mögöttes biz.szám pótlása menüpontban – lehetőség van a hiányzó Mögöttes bizonylatszámok automatikus pótlására a Bizonylatszám/Azonosító mezőből.

Szállító napló

  • Szállító naplón akkor szükséges a mögöttes bizonylatszám megadása, ha rögzítéskor a bejövő számlákat folyamatosan növekvő, belső sorszámozással látjuk el. Ekkor a Bizonylatszám mezőbe ezt a saját, belső sorszámot kell beírni, míg a Mögöttes biz. szám mezőbe a bejövő számla kibocsátója által adott, szigorú számadású sorszám kerül (általában megegyezik az azonosító mezőben rögzített adattal).
  • Amennyiben a bejövő számlák könyveléskor nem kapnak új, belső sorszámozást, úgy a Bizonylatszám és a Mögöttes biz. szám mezőbe egyaránt a számlakibocsátó által adott számlasorszám kerül vagy a Mögöttes biz. szám mező üres maradhat.
  • 6.17-es verziótól kezdve új beállítási lehetőség: azonosító mezőbe írt adat automatikusan bekerüljön a mögöttes bizonylatszám mezőbe.
  • Érvénytelenítő vagy módosító számlák) könyvelésekor a korrigált bizonylatszám mezőben kell megadni az eredeti (korrigált) számla sorszámát, azonosító megegyezik az eredeti számla azonosítójával.
  • Amennyiben egy eredeti számlához több módosítás tartozik, akkor mindig a legelső számla sorszámát kell megadni.
  • Ha a tételben szállítói főkönyvi szám szerepel, F12 gombbal megjelenik a főkönyvi számra tárgyévben könyvelt bizonylatok listája a korrigált bizonylatszám mezőben, melyről kiválasztható a módosított számla.
  • Amennyiben az előzményszámla nem választható ki (pl.: a listán nem szerepel),úgy a korrigált bizonylat számát a felhasználó írja be.

Iktató modul

  • A bizonylatszámba beírt adat automatikusan be fog kerülni a mögöttes bizonylatszám mezőbe.
  • Érvénytelenítő vagy módosító számlák) könyvelésekor a korrigált bizonylatszám mezőben kell megadni az eredeti (korrigált) számla sorszámát, az azonosító a korrigált bizonylat azonosítója.
  • Amennyiben egy eredeti számlához több módosítás tartozik, akkor mindig a legelső számla sorszámát kell megadni.
  • Ha a tételben szállítói főkönyvi szám szerepel, F12 gombbal megjelenik a főkönyvi számra tárgyévben könyvelt bizonylatok listája, melyről kiválasztható a módosított számla.
  • Amennyiben az előzményszámla nem választható ki (pl.: a listán nem szerepel), úgy a korrigált bizonylat számát a felhasználó írja be.

Pénztár napló / Bizonylatos pénztár

  • Ha rögzítéskor a Bizonylatszám mezőbe a kiadási vagy bevételi bizonylat sorszámát írjuk, a pénzmozgás alapbizonylatának számát a mögöttes bizonylatszám mezőbe kell írni! A belföldi összesítő jelentésen ez fog megjelenni a számla sorszáma oszlopban, ha nem került kitöltésre, akkor a bizonylat egyáltalán nem kerül be a jelentésbe!

Letölthető formátum: Belföldi összesítő jelentés változása 2018.07.01-től

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>